“6 pagi mereka sudah panjat..” – Shaheizy Sam Buat Laporan , Risau Keselamatan Ibu

Sekian lama kawasan rumah sering menjadi tumpuan penjen4yah dan sarang penaggih dad4h, pelakon veteran Khaty Fauziah bimbang mengenai keselamatan dia dan suami.

Sering menyamar untuk menipu 

Lebih menakutkan apabila ibu kepada aktor Shaheizy Sam ini pernah dihampiri beberapa individu tidak dikenali yang dipercayai menyamar sebagai jurujual dari rumah ke rumah sebelum melakukan jen4yah.

Khaty kini menetap di Jalan Pokok Mangga Kampung Padang, Melaka, bersama suami, Abdul Samad Jaaman.

“Saya baharu sahaja pindah ke rumah baharu, di Melaka. Kami buat rumah baharu di sini.

“Tetapi kawasan ini banyak kes. Ada kes peccah rumah dan juga sc4m. Pernah sekali tu mereka datang meny4mar naik satu kereta.

Khaty kongsi kisah di kawasan belakang rumahnya menjadi port lepak penaggih dad4h.

“Mereka datang dan singgah ke rumah saya cakap nak jual CD, barang kecantiikan… ada banyak lagi barang lain yang dijual,” kata Khaty kepada mStar.

Shaheizy Sam tulis surat

Bimbang dengan situasi itu, Shaheizy segera menulis surat ke Ibu Pejabat P0lis Daerah Melaka Tengah pada 22 Julai lalu bagi mendapatkan bantuan rondaan demi  keselamatan ibunya dan seluruh penduduk sekitar.

Permohonan Shaheizy menerima maklum balas positif daripada pihak p0lis menerusi surat bertarikh 6 Ogos lalu dengan menyatakan kesediaan badan beruniform itu untuk meningkatkan rondaan bagi menceggah jenayyah di kawasan yang dinyatakan.

Bercerita lanjut mengenai situasi cemmas yang dilalui selepas beberapa bulan menetap di situ, Khaty berkata kawasan semak di belakang rumahnya juga sering dijadikan sarang penaggih dad4h untuk melepas giyan.

“Terlalu banyak kes di sini. Sebab itu Sam bimbang kerana di sini saya tinggal berdua sahaja dengan suami, tapi dia juga selalu keluar outstation.

Antara posting yang dimuat naik Khaty di laman Instagram miliknya.

“Saya t4kut kerana belakang rumah ada kawasan semak. Di situ pula ada pokok mangga, pukul 6 pagi mereka sudah panjat pokok untuk cvri buah,” ujarnya.

Bagaimanapun menurut Khaty dia kini berasa lega dengan keprihatinan pihak p0lis mengenai masalah yang diajukan.

Katanya tindakan pantas pihak p0lis meningkatkan rondaan membuatkan dia dan penduduk sekitar berasa lebih selamat.

Sumber: mStar via celotehsaje