Beriisiko Hidap Knser, Doktor Kongsi Bahaya Guna Kuali, Periuk Jenis Aluminium dan Copper

Pernah tak korang sedar peralatan memasak di rumah sekarang boleh memudaratkan kesihatan. Mungkin ramai beranggapan hanya makanan yang memberi kesan kepada tubuh. Namun sebenarnya korang silap.

Di facebook, seorang doktor yang dikenali sebagai DrRizal Abu Bakar kongsi penyebab kan ser hari ini adalah kerana tok sik yang dibebaskan dari kuali atau periuk di rumah. Ini tips penting memilih peralatan dapur di rumah serta cara penggunaannya.

Peralatan dapur penyumbang tok sik pada makanan

(sumber : google)

Hari ni seronok lain macam. Wok granite coated with ceramic dah sampai. Lama dok cari akhirnya bertemu juga di dunia online. Kita mungkin tak perasan antara penyumbang tok sik kepada makanan ialah peralatan dapur yang kita guna. Kita punyalah jaga bab makan minum. Tetapi terlepas bab kuali, periuk dan wok yang kita guna setiap hari.

Selalunya tradisional cookware macam wok, periuk dan kuali diletak teflon coating. Tujuan dia tak nak kasi melekat. Ada jenis cookware dari aluminium dan copper. Semua ini dedahkan kita pada ba haya sebab kemampuannya lepaskan bahan ki mia yang dapat mengubah hormon kita.

Ada bahan ki mia pada permukaannnya

(sumber : google)

Saya ni bila nak beli peralatan cookware baharu mesti pening. Yang dijual selalunya non stick cookware. Saya memang akan elak beli non stick cookware sebab bahan ki mia macam PFOA dan PTFE.

PFOA ni ialah “perfluorooctanoic acid”, sintetik ciptaan yang juga diguna untuk fabrik dan karpet kalis kotor. PFOA akan diserap ke dalam tubuh dan persekitaran kita. Itu yang ba hayanya.

Risiko kepada kan ser.

(sumber : google)

PFOA dikaitkan dengan gangguan kepada sistem endokrin dan risiko kepada kan ser. Bukan itu sahaja. Ada penya kit lain lagi macam tinggi cholesterol, gangguan pada pundi ken cing, kero sakan pada buah pinggang, kan ser testi cular pada lelaki, kero sakan liver dan da rah tinggi.

Itu yang menakutkan. Macam silent kil ler tengah bekerja secara senyap. Kita ingat kita sihat. Tiba tiba diberitahu ada penya kit. PTFE pula ialah for “polytetrafluoroethylene”, sejenis fluoropolymer yang mengandungi karbon dan fluorine. Dia nilah bagi non stick tu. Ba hayanya tidak jauh dari PFOA.

Gunalah jenis selamat.

(sumber : google)

Ada yang pilih guna copper cookware. Bahaya pada otak sebab copper toxicity. Jadi nak selamat carilah cookware batu, berlian (haha kalau mampu), marble, Seramic, titanium, dan porcelain. Jenis jenis ini lebih selamat sebab selamat dari coating t0k sid dari teflon.

Granite cookware lebih selamat sebab dibuat dari batu dan disalut dengan seramik. Jadi bebas dari teflon, PFOA dan PFTE. Untuk keselamatan kita kena tahu cara guna. Kena pastikan:

Tips guna peralatan memasak seramik

(sumber : google)

1. Kita panaskan pada api medium dan tinggi. Kaedah ini pastikan jangka hayatnya lebih panjang.

2. Sekiranya guna minyak, pastikan minyak yang sama diguna pada suhu medium dan tinggi ini. Jangan panaskan tanpa minyak.

3. Guna spatula kayu. Elakkan yang besi atau aluminium.

Kalau dah tercalar atas apa sebabkan pastikan wok kita campakkan dalam tong sampah. Memang mahal. Tapi kesihatan kita lebih mahal. Dan Cukai kesakitan itu lebih tinggi dan mahal lagi.

#DrRizal

Sumber : DrRizal Abu Bakar via Ohbulan