Dituduh Ikut Hawa Nafsu Bawa Anak ke UK, Ini Jawapan Ayah Ainul Mardhiah

Seluruh rakyat Malaysia meluahkan rasa syukur mendapat tahu perkembangan bayi bertuah, Ainul Mardhiah, selepas pembedahan membuang tumornya telah berjaya.

Namun, ada cerita yang kurang enak didengar, apabila baru-baru ini, menerusi Facebook bapa bayi itu, Ahmad Safiuddin meluahkan rasa kesal apabila ada segelintir individu tergamak melemparkan tuduhan terhadap dirinya dan isteri.

Bukan satu keputusan mudah…

Tampil memberi penjelasan, bagi Ahmad Safiuddin, tuduhan yang mengatakan dia dan isteri memutuskan untuk membawa Ainul ke London adalah satu tindakan yang mengikut hawa nafsu adalah tidak berasas.

Menurutnya, dia dan isteri sedar dengan pelbagai risiko yang bakal ditempuhi Ainul, namun mereka tiada pilihan selain daripada terus mencuba pelbagai ikhtiar untuk Ainul.

Ainul sesak nafas dan keluar dar4h dari mulut
Tambah Ahmad Safiuddin, ramai yang tidak tahu apa lagi derita dan cubaan yang dihadapi ibu dan bapa muda ini dalam mengharungi proses rawatan anak mereka.

Ahmad Safiuddin berkata, dia sempat berkongsi detik cemas mengenai perjalanan Ainul ke London, difahamkan, tiga hari selepas Ainul sampai ke London, dia mengalami jangk1tan membuatkannya sesak nafas dan mulut keluar dar4h.

Perjalanan jauh punca jangk1tan

Menurut doktor, jangkitan yang berlaku adalah kerana Ainul terpaksa menempuh perjalanan menaiki pesawat yang agak lama, menyebabkan badan Ainul ketika itu 80 peratus ujian darahnya dipenuhi virus.

Ainul tetap kuat lawan jangkitan…

Namun disebabkan semangat Ainul sangat kuat, bayi itu berjaya melawan jangkitan yang dialaiminya sehingga mampu sampai ke tahap ini.

Memang bukan mudah untuk mereka sebagai ibu bapa membuat keputusan membawa ke London, tetapi kerana mahu melihat anaknya sembuh mereka terpaksa menguatkan hati untuk menempuh segala risiko.

Tiada apa yang diharapakan, semoga tumor di wajah anak tidak akan kembali semula, dan dapat menjalani kehidupan seperti kanak-kanak yang lain.

Sumber : Ahmad Safiuddin & Harian Metro via nalurikini