Ebby Yus Terkejut Dihubungi Seorang Wanita, “Dia Tanya Dar4h Saya Jenis Apa”. Rupanya Sebab Ini

Pelawak  dan pelakon Ebby Yus mengakui bersyukur apabila menerima satu lagi tawaran baru daripada seorang wanita muda seminggu sebelum Ramadan lalu untuk mendermakan buah pinggang.

Menurut laporan Harian Metro, Ebby menjelaskan dia akan bertemu wanita terbabit dan membincangkan langkah yang seterusnya.

Ebby Yus bersama rakan-rakan beliau

” Saya tidak tahu apa yang membuatkan dia mahu menderma buah pinggangnya. Nanti saya akan uruskan pertemuan dengannya sekali lagi dengan pihak media.

” Pada mulanya dia mesej bertanya, darah saya jenis apa? Saya terkejut juga, darah apa?” katanya.

Namun, Ebby memaklumkan keadaan kesihatannya kepada wanita terbabit kerana setakat ini, dia belum memerlukan buah pinggang kerana keadaan buah pinggang miliknya sedikit sihat berbanding sebelum ini dan tidak memerlukan rawatan dialisis.

Pada Januari lalu, Ebby pernah mendapat tawaran sama daripada seorang aktivis kemasyarakatan dikenali sebagai Syed Syukri MK dari Port Dickson.

“ Syed Syukri juga menunggu keputusan daripada saya sama ada mahu menerima (derma) buah pinggangnya atau tidak.

“ Dia memberitahu ada juga insan lain yang meminta tapi dia sudah berjanji mahu mendermanya kepada saya,” katanya yang pernah bertemu dengan Syed Syukri di Port Dickson, April lalu.

Sebelum ini, Ebby atau nama sebenarnya Muhammad Yunus Abdul Rashid mengalami pelbagai masalah kesihatan termasuk buah pinggang bocor, jantung, darah tinggi, gastrik, masalah saraf dan prostat sejak beberapa tahun lalu.

Selepas kisahnya tular, beberapa individu menawarkan bantuan kewangan, melakukan umrah termasuk menawarkan buah pinggang kepada Ebby pada Januari lalu

Di luar pengetahuan peminat-peminatnya, Ebby sebetulnya pernah melalui detik-detik yang sukar apabila doktor mengesahkan dia menghadapi masalah lemah jantung selain kebocoran buah pinggang.

Setahun setengah yang lalu, apabila doktor memaklumkan berita sedih itu, Ebby tidak mampu berbuat apa-apa melainkan berusaha menjalani rawatan.

Sepanjang tempoh itu juga, pelakon komedi terkenal itu tidak berupaya untuk bekerja kerana tidak memiliki kudrat.

” Setahun setengah juga saya tak bekerja. Bukan tak mau kerja, tapi saya tidak ada kemampuan,” katanya berkongsi fasa sukar yang dilaluinya kepada Astro AWANI ketika dihubungi.

Ebby juga sebenarnya pernah menjalani pembedahan pintasan jantung pada 1998.

Seiring perubahan masa, doktor yang merawat memaklumkan, keadaan jantungnya hanya mempunyai lebih 20 peratus tahap kekuatan sedangkan untuk manusia normal bacaan kekuatan jantung yang diperlukan ialah 60 peratus.

” Itu yang doktor maklumkan pada saya berhubung keadaan jantung saya. Pada masa ini, saya hanya bergantung pada ubat, tapi Alhamdulillah saya sihat, tak adalah sakit teruk.

” Demikian juga dengan buah pinggang saya, ada alami kebocoran dan saya juga sedang menjalani rawatan,” terang Ebby mengenai keadaan kesihatannya.

Kerana ujian kesakitan yang dihadapinya, Ebby harus akur bahawa pendapatannya terjejas kerana dia tidak mampu bekerja.

Wang simpanan sudah habis digunakan untuk membiayai rawatan selain menjalani kehidupan yang sangat sederhana.

Namun, itu semua bukan alasan kenapa dia harus berasa sugul dan tidak berusaha.

Seniman yang selesa menyimpan segala rasa duka dan sedih itu berkata, selagi mampu dia akan bekerja untuk mencari rezeki bagi menyara hidup.

” InsyaAllah berkat rawatan yang saya jalani, doa keluarga dan kawan-kawan saya sudah mampu untuk kembali bekerja. Saya sentiasa percaya rezeki Allah yang tentukan.

” Alhamdulillah tawaran berlakon juga sudah diterima dan saya akan kembali aktif secara perlahan-lahan,” kata Ebby yang tidak henti-henti mengucapkan rasa syukur pada Allah kerana masih menurunkan rezeki buatnya.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih. ASIA KINI

Sumber: astr0awani via asiakini.com