Suami per0k0k tegar, isteri luah rasa kesal anak2 m4ngsa sesak nafas! Lelaki ramai tak setuju!

Baru-baru ini, seorang wanita meluahkan rasa kesal apabila dua anaknya diserrang jangkiitan parru2 akibat suaminya yang merupakan seorang perok0k tegar.

Menerusi laman Facebook, Syuhada Redzuan terpaksa berk0rban masa dan tenaga untuk berulang alik ke h0spital setelah penyakiit battuk dan dem4m pannas anak-anaknya tidak pulih.

Menurut Syuhada, dia kecewa apabila terdapat segelintir individu menyalahkan dirinya kerana membawa anak-anak ke tempat kerja untuk mencuci homestay kerana risau sekiranya dijangkiiti kuman.

Syuhada berkata, asap rok0k amat berbahaya kerana boleh melekat pada badan seorang perok0k yang kemudiannya akan memberi kesan kepada orang sekeliling.

Pesanan buat suami di luar sana.

Mohon faham, anak kecil tak sama daya tahan seperti orang dewasa!

Perkongsian dari Puan Syuhada :

Sebelum ni aku selalu share budak yang kena jangkitan kuman paru2.sekali kena dekat anak sendiri yaAllah xtaw nak cakap mcm mana bukan sorang taw dua sekali kena

Paling sedih ada yg cakap aku ni xalert jaga anak2 sebab p kerja cuci homestay bawak anak2 sb tu anak kena jangkitan kuman.aku Ni sebagai ibu xkan la nak tgk ank sndiri sakit. Time jadi mcm ni semua nampak buruk aku as ibu.dah tu klw aku keja xkan nk tinggal ank kt org.ank susu badan lgi mmg xblh tinggal.cuma kadang2 ada la tinggal si kakak gn mama dia.

For those yang Tanya aku sebab apa.anak demam batuk Makin terok melebihi 4hari xbawak anak p hospital.dua kali okey aku bawak anak p hospital mintak doc cek ank.doc ckp anak ok xdak apa.masa hari kelima Makin terok aku bawak p emergency terus baru depa kalut nak x-ray then baru nampak kuman dkt paru2 tu.

Video 1 :

Video 2 :

Masa anak dalam wad tu aku tanya doc apa punca anak saya jadi mcm ni doc.doc cakap punca kahak terlalu banyak sebab tu kena jangkitan kuman.then doc ada Tanya dlm family u ada org merokok x.aku terus ckp haa ayah dia (perokok tegar) tapi ayh dia selalu smoke kt luar rumah.doc tanya ada x lepas husband u smoke dia terus peluk anak ke apa.aku cakap ada la jugak doc.kadang p mana2 husband smoke dia terus dukung anak ni.doc terus cakap sebenarnya xblh mama

Even husband u merokok jauh ka dkt dia still bahaya dkt anak2 u. Asap rokok still bahaya dlm jarak 10 meter klw husband u smoke di luar rumah pon masih besar kemungkinan asap rokok masuk dlm rumah.

Image may contain: 1 person

Racun yang melekat kat baju kita tu dipanggil third hand smoker.terhidu racun rokok bahayanya sama macam second hand smoker spt perokok pasif.mama tahu x klw husband u smoke asap rokok tu kena dkt baju husband u.muka dia.kt rambut dia.so walaupun husband u xsmoke depan u and anak2 asap tu still lekat kt badan dia.bila balik sentuh ank.cium anak.

So secara tidak langsung asap rokok akan terkena dekat u and anak2.effect merokok kepada secondary dan tertiary smoker sangat merbahaya.so lepas ni mama make sure your husband kalau balik ja rumah mintak husband u mandi tukar baju semua baru boleh sentuh anak2 ya and kalau boleh dlm Masa sebulan Ni jangan bawak anak u keluar.biar anak u betul2 sihat dulu.

Image may contain: 1 person, sitting

See sebelum ni aku ada cakap gn husband jgn smoke dlm rumah.kadang2 dia curi2 smoke dalam toilet.kdg kat balcony rumah.dah anak jadi mcm ni dia slow2 nak berhenti tapi dia ckp makan Masa.okey xpa tapi aku dah warning awai2 nak hisap jgk rokok lps blek xreti mandi sila tidoq luaq.lantak la org nak kata aku isteri derhaka ka apa.aku yg merasa penatnya mcm mana jaga ank.sampai xtdoq xmakan.now adik gn kakak makin sihat belum pulih sepenuhnya lagi.anak2 ibu kena quarantine.ibu harap sgt adik gn kakak sihat mcm sediakala.

Lastly utk bapak yg ada anak kecik tu beringat la.maw gamak sangap sgt nak merokok kluar hisap jauh2.lps tu jgn la terus serbu p kt anak.sb aku dah kena.so sama2 kita beringat.jgn sebab kita org lain yg dpt bahana. buat suamiku Mohon doa pada Allah agar dilembutkan hati awak supaya berhenti merokok. Hati kita Ni Allah yg pegang.sekeras mana pon.sekukuh mana pon akan luntur insyaAllah dgn izinya.

Tambah Syuhada, dia juga memberi amarran kepada suaminya, Mustaghfirin Hanifi supaya menjauhkan diri seketika daripada anak-anak sekiranya masih belum membersihkan diri.

Posting tersebut tular di Facebook dengan mendapat 7,500 perkongsian serta 2,400 tanda suka yang rata-rata turut prihatin dengan situasi terbabit.

Sumber : Syuhada Redzuan via celotehsaje.com