Dua daripada lima suspek periksa MPV polis ditahan, Ini hukumn yang bakal dikenakan memang setimpal

KUALA LUMPUR: Kes sekumpulan lelaki memaksa dua anggota polis membuka but kereta peronda polis (MPV) di hadapan pusat mengundi di Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) Chung Hua di Rantau, semalam di siasat mengikut Seksyen 186 dan 341 Kanun Keseksaan.

Pemangku Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Abdul Hamid Bador, berkata laporan dibuat bagi membolehkan siasatan dijalankan mengikut peruntukan berkenaan.

“Seksyen 186 Kanun Keseksaan iaitu dengan sengaja menghalang penjawat awam menjalankan kerja-kerja jawatannya.

“Jika sabit kesalahan, boleh dipenjara sehingga dua tahun atau denda sehingga RM10,000 atau kedua-duanya,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Beliau berkata, bagi Seksyen 341 Kanun Keseksaan iaitu menghalang seseorang dengan salah boleh dipenjara sehingga dua tahun atau denda sehingga RM10,000 atau kedua-duanya.

Kumpulan lelaki membuat pemeriksaan ke atas MPV kerana menyangkakan anggota polis terbabit membawa lebihan kertas undi ketika Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Rantau.

Sehubungan itu, Abdul Hamid menasihatkan orang awam untuk tidak mengambil tindakan di luar batasan undang-undang dengan menghalang mana-mana penjawat awam menjalankan tugas rasmi mereka.

“Laporkan kepada pihak polis jika terdapat sebarang maklumat yang menjurus kepada pelanggaran undang-undang dan jangan sesekali mengambil tindakan di tangan sendiri,” katanya.

Terdahulu, satu rakaman video tular di media sosial menunjukkan sekumpulan lelaki dipercayai penyokong sebuah parti politik menahan dan memeriksa MPV di hadapan pusat mengundi di SJKC Chung Hua.

Kejadian berlaku ketika dua anggota polis masing-masing berpangkat sarjan dan koperal melakukan tugas membantu kawalan lalu lintas dan mahu mengiringi kertas undi PRK DUN Rantau sekitar jam 6 petang.

Ketika kejadian, kenderaan polis dinaiki mereka didatangi lima lelaki yang meminta supaya membuka but kenderaan itu kerana mengesyakinya membawa kertas lebihan undi.

Anggota polis itu membuka but kenderaan kerana tidak mahu berlaku sebarang kekecohan berikutan jumlah penyokong yang ramai ketika itu.

Kumpulan lelaki itu kemudian mendapati tiada sebarang kertas lebihan undi dalam but kenderaan polis sebelum meminta maaf kepada anggota polis berkenaan.

TERKINI: Dua daripada lima suspek periksa MPV polis ditahan

SEREMBAN: Dua daripada lima lelaki yang disyaki memeriksa sebuah kereta peronda polis (MPV) di hadapan Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) Chung Hua, Rantau, semalam diberkas polis, hari ini.

Pemangku Ketua Polis Negeri Sembilan, Datuk Mohamad Mat Yusop, berkata mereka ditahan jam 12 tengah hari di lokasi berasingan.

Katanya, suspek pertama yang bekerja sebagai jurujual kenderaan berusia 52 tahun, diberkas di daerah ini, manakala pemandu lori berusia 36 tahun ditahan di Rantau.

“Polis giat memburu tiga lagi suspek yang masih bebas kerana menghalang tugas penjawat awam. Kes disiasat mengikut Seksyen 186 Kanun Keseksaan,” katanya ketika dihubungi di sini, hari ini.

Polis menyifatkan kejadian jam 6 petang semalam sebagai tindakan pertama kali berlaku dalam negara ini apabila orang awam memeriksa kereta polis.

MPV itu hanya mengikuti sebuah kenderaan lain yang membawa kertas undi sebelum berhenti di luar pagar bagi mengawal lalu lintas pada Pilihan Raya Kecil (PRK) di Dewan Undangan Negeri (DUN) Rantau.

Kemudian lima lelaki datang mendakwa polis membawa lebihan kertas undi dan sebaik bonet MPV dibuka, hanya peti ubat dan kon keselamatan ditemui.

Sumber Bharian