Str0k haba..Pelajar sekolah men!ng gal ketika latihan sukan di sekolah

Alfatihah.. (dengan bacaan)

Berita sedih hari ni dri WP Labuan Semoga kita sma2 ambil iktibar/ pengajaran…Sekarang ni musim latihan sukan & sukan sek…

Pagi tadi SMK Rancha 2 WP Labuan tlh mengadakan kejohanan sukan sekolah d Padang Matrikulasi Labuan.

Kejohanan telah dihentikan serta merta kerana seorg murid prmpuan tingkatan 4 telah disahkan mening gal dnia ketika acara 200 meter. Sebelum smpai garisan penamat, ar wah terus jatuh.

Mungkin disebabkan str0k haba.Menurut ibunya, murid tu demam tapi mau juga menyertai sukan…Sebagai peringatan kita semua dlm cuaca panas ni.

Laporan lengkap dipetik dari Kosmo :

Pelajar mennggal dunia semasa Temasya Sukan Tahunan

LABUAN – Seorang pelajar tingkatan empat rebah lalu tidak sedarkan diri, ketika mengambil bahagian dalam acara larian pada temasya sukan di padang Kolej Matrikulasi Labuan hari ini dan dia mennggal dunia beberapa minit selepas tiba di Hospital Nukleus Labuan.

Norsahfiza Jaratin, 16, pelari pecut bagi acara 200 meter (m) mewakili Sekolah Menengah Kebangsaan Rancha-Rancha, tiba-tiba rebah dan tidak sedarkan diri kira-kira 20m dari garisan penamat dalam temasya sukan tahunan itu.

Dalam insiden yang berlaku pada kira-kira pukul 8.55 pagi, guru sekolah, Zaharah Mat Jali cuba memberi rawatan pertolongan cemas kepada pelajar terbabit, namun gagal.

“Seorang daripada guru sekolah itu segera menghubungi pihak ambulans, bagaimanapun pelajar itu disahkan mennggal dunia sebaik tiba di hospital,” kata Ketua Polis Labuan, Superintendan Muhamad Farid Ahmad kepada Bernama.

Pihak hospital belum mengesahkan sama ada Norsahfiza diserang sawan semasa perlumbaan itu dan kemudian mengalami jantung terhenti.

Laporan dibuat di balai polis Bebuloh oleh pengetua sekolah, Omar Baki Matusin pada pukul 11.28 pagi. – Bernama

Jangan Buat 6 Perkara Ini Semasa Musim Panas. Bahaya Str0k Haba.

Rupanya musim panas di negara kita boleh mengncam ny4wa. Seram juga bila dapat tahu ada yang maut akibat fenomena ekuinoks di Malaysia baru-baru ini. Bagaimana cara paling berkesan untuk elak str0k haba ya?”

Sejak kemat!!an seorang belia yang dikaitkan dengan str0k haba atau ‘heat str0ke’, ramai rakyat Malaysia mula mengambil serius terhadap musim panas di negara kita.

Sebenarnya, fenomena ekuinoks memang berlaku di negara kita sebanyak dua kali setahun, iaitu sepanjang bulan Mac dan September. Pada kedua-dua bulan ini, negara dijangka mencatatkan suhu tertinggi sekitar jam 12 tengahari hingga 3 petang.

Apakah Gejala Str0k Haba?

Str0k haba akan menunjukkan beberapa gejala seperti keletihan berlebihan, sesak nafas diikuti dengan sakit perut, gelisah, degupan jantung yang cepat, pengsan dan mungkin muntah p4rah. Semua keadaan ini berlaku apabila suhu badan menjadi terlalu panas sehingga melebihi 40.5 Celcius, melampaui suhu normal iaitu 37 Celsius.

Apabila tubuh anda gagal mengatasi gejala-gejala tersebut, anda mungkin jatuh pengsan, mengalami s4wan, kec3laruan, kerosakan serius pada otak dan organ dalaman, k0ma, dan ada yang boleh menyebabkan kemat!!an.

6 Perkara Perlu Dielak Sepanjang Cuaca Panas

Selain memperbanyakkan meminum air masak dan berteduh, jangan lakukan 6 perkara ini untuk mengelak daripada terkena serangan str0k haba.

1. Meminum Terlalu Banyak Minuman Manis

Wah, siapa tak nak pekena teh ais atau ‘ice blended’ dalam musim panas dan matahari terik ni kan?

Berhati-hati dalam menikmati minuman berais seperti ini kerana biasanya minuman ini biasanya mengandungi gula yang sangat banyak. Kandungan gula berlebihan ini mungkin menyebabkan anda rasa bertenaga, tapi itu hanya sekejap saja. Lama-kelamaan badan akan menjadi lemah.

Gantikan jus buah-buahan yang dibeli dalam pek dengan jus organik, atau buat sendiri ‘smoothies’ dengan bahan berkhasiat seperti oat, sayur-sayuran dan buah-buahan yang akan memberi tenaga untuk jangka masa panjang. Sedap juga, kan?

Gula bukan sahaja membahayakan kesihatan, tetapi gula juga boleh memvsnahkan vitamin dan mineral lain dalam badan kita seperti vitamin B dan kalsium.

2. Beraktiviti Di Atas Permukaan Panas Seperti Bitumen dan Simen

Elakkan strok haba dengan mengurangkan aktiviti di tengah-tengah panas terik, terutamanya di kawasan yang tidak berpokok dan permukaan lantai seperti bitumen dan simen.

Permukaan lantai seperti ini mampu mengumpul dan memantulkan haba dengan banyak.

Aktiviti seperti kawad kaki, perbarisan, dan perhimpunan seelok-eloknya diteruskan dalam dewan tertutup atau berbumbung untuk mengelakkan serangan str0k haba.

3. Pakai Tudung Yang Terlalu Tebal

Bagi yang perempuan pula, janganlah terlalu berfesyen sehingga memakai tudung berlapis-lapis dan berbelit-belit.Ianya bukan saja menyebabkan anda tidak selesa, tetapi mampu membahayakan kesihatan anda.

Jika terpaksa bertudung sepanjang hari, carilah bahan yang selesa seperti kapas. Pastikan anak tudung dilonggarkan dari semasa ke semasa. Ini penting kerana lebih daripada 40% daripada kehilangan haba berlaku di bahagian kepala.

4. Duduk Dalam Kereta Lama-lama

Ada yang lebih suka duduk sebentar dalam kereta kerana ‘air cond’ nya yang sejuk dan nyaman. Tetapi, tahukah anda perkara ini juga boleh membahayakan kesihatan?

Apabila enjin dipanaskan dan dibiarkan ‘idle’ tanpa pergerakan dalam jangka masa yang panjang, kebocoran gas karbon oksida daripada ekzos dipercayai boleh masuk ke dalam tempat duduk penumpang.

Secara tidak langsung, ia boleh menjejaskan kesihatan buat jangka masa panjang. Perkara ini akan menjadi lebih buruk sekiranya anda menutup rapat kesemua tingkap.

Jika terpaksa tidur sebentar, pastikan anda menurunkan sedikit tingkap supaya udara dari luar dapat mengalirkan gas di dalam kereta. Sebagai langkah keselamatan, pastikan tingkap tidak dibuka terlalu luas.

5. Membedung Bayi Berlapis-lapis

Macam-macam pantang larang bayi baru lahir. Ada yang percaya mereka perlu dibedung untuk mengelakkan bayi berjalan ‘kengkang’ apabila menginjak usia kelak.

Walau apa pun kebaikan membedung bayi yang anda bahaskan, lengkapkan diri anda dengan ilmu dalam melaksanakannya. Bayi adalah salah satu golongan yang ber!siko tinggi terdedah kepada str0k haba.

Pastikan bedung yang digunakan tidak terlalu tebal, dan jangan pula membedung bayi sehingga menjadikan bayi lemas dan tidak selesa.

Dalam cuaca panas sebegini, pastikan bayi dibedung longgar dan gunakan saja kain lampin atau kain kapas yang berlubang-lubang. Ianya murah, nipis, dan menyerap peluh.

6. Mengambil Ubat Penahan Sa4kit

Sekiranya anda mengalami ketidakselesaan, elakkan mengambil ubat-ubatan seperti paracetamol (contoh: Panadol) dan aspirin kerana ia sebenarnya tidak akan membantu mengurangi suhu tubuh yang tinggi.

Malah, jika anda tidak bernasib baik, ia mungkin pula menyebabkan kompl!kasi yang lebih buruk.

Jadi, dapatkan nasihat doktor sekiranya anda berasa tidak selesa dalam cuaca panas terik sebegini.str0k haba musim panas

Golongan kanak-kanak, bayi, dan warga emas paling mudah terjejas dengan musim panas melampau. Oleh itu, kerapkan memeriksa suhu mereka, terutamanya apabila golongan ini menunjukkan rasa tidak selesa dari semasa ke semasa.

Selain itu, pes4kit kencing manis dan golongan ob3siti juga perlu berjaga-jaga dengan str0k haba kerana mereka turut termasuk dalam kumpulan yang ber!siko tinggi.

Paling penting, jangan lupa minum banyak air kosong ya!- siraplimau via dnews.fun