Game PUBG Menimbulkan KEM4RAHAN Dunia Islam Kerana ‘Menghina Kaabah’

Permainan terkenal kontroversi Player Unknown’s Battleground atau PUBG baru – baru ini mendatangkan kem@rahan umat Islam apabila menghasilkan ‘kotak hadiah’ yang mirip Kaabah.

Reka cipta yang dipilih oleh syarikat permainan Korea Selatan itu lebih mendatangkan kejengkkelan memandangkan latar belakang permainan tersebut yang g@nas, melibatkan senj@ta bu nuh membu nuh, malah kotak ‘Kaabah’ tersebut boleh dibidik oleh senj@ta.

PUBG yang begitu popular ini juga telah dihar@mkan oleh bandar – bandar di India untuk melindungi anak – anak mereka daripada perilaku gan@s, dan puluhan orang ditahan kerana memainkannya.

Sebagai tindak balas, pemain game dari kalangan Muslim melancarkan seruan #boycottPUBG.

Banyak pemain telah memadam permainan tersebut, malah terdapat petition yang mendesak permohonan maaf oleh syarikat pengasasnya.

Selepas ratusan hantaran kem@rahan diterima, PUBG Mobile telah mengambil tindakan mengubah reka bentuk kotak hadiah tersebut serta telah memohon maaf secara terbuka.

Tidak dapat dipastikan sama ada reka bentuk yang menyerupai Kaabah tersebut benar–benar disengajakan, namun negara Korea Selatan yang terdiri daripada peratusan besar penduduk Kristian serta merupakan antara hub misionari terbesar dunia miliki sentimen Islam0fob1a.

Sewaktu Olimpik Musim Sejuk 2018, gerakan anti Muslim Korea pernah melarang pembinaan surau bergerak untuk pelancong Muslim.

Baru – baru ini, Mufti Negeri Sembilan Datuk Mohd Yusof Ahmad menggesa PUBG untuk dihar@mkan kerana “membentuk generasi muda menyukai aktiviti per@ng, tempur dan ganas”. Namun beliau kemudian dibantah dan dicabar debat oleh pemain game tersebut.

Sila kunjungi laman www.fakirilmu.com untuk lebih banyak bacaan yang menarik…

sumber; www.fakirilmu.com via telagananbiru.com