Terbaik! Nenek Cina Ini Menjaga Cucunya Yang Beragama Islam. Tindakannya Ini Membuatkan Ramai Kagum.

Respek, Nenek Cina Ini Menjaga Cucunya Yg Beragama Islam, Apa Yang Dilakukannya Membuatkan Netizen Kagum. Seorang nenek berbangsa Cina peranakan, Tan Guan Neo, 71, yang menjaga Fahira Nabilah Isham, 20, sejak dari tahun lalu tekad mendidik cucunya itu tanpa mengabaikan pendidikan Islam yang sempurna, lapor Sinar Online.

Menurut Guan Neo yang lebih mesra dipanggil Popo, doa menjaga cucunya itu selepas ibu(anak sulung Popo) dan bapa Fahira tidak sihat semasa umurnya baru 4 bulan. “Nabi Muhammad siapa yang jaga? Bapa saudara dia bukan Islam, jadi apa salahnya saya jaga darah daging sendiri,” kata.

Beliau mendidik cucunya sebagi seorang Islam kerana menghormati agama yang dianuti cucu dan tiga anaknya yang lain sehingga beliau sanggup membasuh rumahnya di Taman Merdeka, Batu Berendam, Melaka di sini, dengan air tanah.

Terbaik! Nenek Cina Ini Menjaga Cucunya Yang Beragama Islam. Tindakannya Ini Membuatkan Ramai Kagum.

Berpegang kepada sirah nabi itu, Popo dengan seluruh kudrat yang ada menjaga Fahira seperti anaknya sendiri tanpa mengabaikan pendidikan agama Islam cucunya.

“Disebabkan ibu dan bapa Fahira tidak sihat, saya ambil dan jaga Fahira masa dia umur empat bulan sementara dua lagi adik lelaki Fahira sekarang berumur 11 dan 18 tahun dijaga oleh besan saya di Jasin.

“Masa nak jaga Fahira, saya tanya anak sulung (Faridah Nurul Ain, 51) apa yang perlu saya buat kalau mahu jaga orang Islam dan Ain pun beritahu apa yang boleh dan tak boleh termasuklah basuh rumah dengan air tanah.

“Ada juga pinggan mangkuk dan cawan yang dibuang dan sejak itu juga saya dan suami sudah tak bela anjing,” katanya yang kehilangan suami dua tahun lalu akibat denggi berdarah dipetik laporan Sinar Online.

Menurut Popo, dia telah mengajar cucunya itu berpuasa sejak berumur 5 tahun lagi walaupun berlainan agama kerana tidak mahu Fahira bukan sekadar mengenali Islam, tetapi mahu cucu kesayangannya itu mempraktikkan ajaran Islam sekali gus menjadi penganut agama Islam yang baik.

“Saya sendiri hantar dia sekolah agama, hantar dia mengaji walaupun hujan dan saya pukul dia kalau tak solat masa kecik-kecik dulu sebab saya mahu dia kenal agamanya dan hidup dengan beragama.

“Saya mahu dia berjaya, ada pendidikan dan saya bersyukur Fahira sudah khatam tiga kali, boleh sembahyang dan baca Quran selain sekarang ini belajar jurusan Sains Komputer di Universiti Teknologi Mara (UiTM) Jasin.

Terbaik! Nenek Cina Ini Menjaga Cucunya Yang Beragama Islam. Tindakannya Ini Membuatkan Ramai Kagum.

“Saya selalu doa, kalau sudah sampai masa saya pergi, biarlah ketika itu Fahira sudah bertemu jodoh dengan lelaki yang baik untuk dia bergantung hidup kerana bapanya sudah meninggal dunia dan ibunya pula sakit,” katanya.

Popo memberitahum selain itu Fahira yang menghidap penyakit mental, dua daripada lima anak perempuannya telah memeluk Islam di mana anak sulungnya, Faridah Nurul Ain telah menerima hidayah ketika sekolah menengah.

“Dulu saya dan suami kerja di Tebong sementara Ain belajar di Sekolah Tengku Besar Tampin. Ada satu hari dia balik rumah pakai tudung. Masa tu saya dan suami marah-marah juga dan risau kalau dia mahu kahwin.

“Tapi Ain terangkan dia tukar agama kerana agama bukan kerana kahwin dan sejak itu saya dan suami terima walaupun jiran-jiran mengata dan mencemuh saya sekeluarga.

“Selepas bertukar agama, Ain juga tinggal dengan ibu angkatnya di Kuala Pilah dan berkahwin dengan lelaki Melayu lima tahun kemudian,” katanya yang mempunyai 15 cucu termasuk 11 beragama Islam.

Bagi Popo, walaupun tiga anaknya memeluk Islam, dia tetap menjaga cucunya sebaik mungkin dan tidak menghalangnya untuk mengamalkan ajaran Buddha. “Setiap agama suruh manusia jadi baik, jadi saya harap amalan baik saya kalau tak dibalas di dunia, dapat balasan di akhirat,” katanya lagi.


Apa Kata Pengguna FB
– Tngok org cina jugk bukan semuanya baik or jahat ,,cina baba ni budaya mereka sma mcam melayu bradat jugk ,klau cina bukit tu masalah tak nak cmpur org melayu skolah pun skolah cina sehaja, ckap melayu pun langsung tk tau, ,maaf pedangan je

– cucunya tinggal dgn nenek dia dr umur 4 bulan….tak tergugat iman…masih islam….ada satu tmpt tu 95% islam takut iman tergugat dek kerana satu salib….

– Pernah tgok dokumentari cucu n nenek po kat tv1 dlu..cucu die xberhenti doa supaya nenek dan datok die terbuka hati utk islam..dijaga dr kecik..bayang la nenek cina anta cucu pegi mengaji alquran jalan kaki..siap tggu di luar rumah ustazah sampi siap mengaji..

– Mcm cite bapa saudra Nabi,tetap lindungi Nabi wlaupun dia tidak percya Allah SWT,tp tu lh..hidayah milik Allah..sehebat & semulia mna pn kebaikkn die wat..jika Allah xjentikkn sedikit hidayahNya..maka xsmpai lh,moga nenek po po terbuka pintu hidayahnya..

Sumber dari Khalifah Dunia