Pelajar SPM 10A Ditawar Jurusan Perubatan, Tapi Akhirnya Ke Tali Gantung. Apabila Doktor Siasat Latar Belakangnya Di Ward Social History, Kisahnya Sungguh Menyayat Hati.

Ibu bapa acuan akhlak anak-anak. Jika baik acuannya, maka baiklah hasilnya. Begitu jugalah sebaliknya. Mungkin ada yang setuju dengan kenyataan di atas dan ada juga yang tidak bersetuju.

Walau apapun pandangan anda, apa kata anda baca dahulu kisah Puan Nadiah Yusof, tentang seorang remaja yang tersalah memilih jalan dalam kehidupan, walaupun pernah mendapat 10A dalam SPM.

Kes remaja yang membakar tahfiz mengingatkan saya kejadian lapan tahun lepas ketika saya masih seorang pelatih. Saya terima seorang pes4kit awal 20-an yang ditet4k dengan parang di kedua-dua belah tangannya.

Kira-kira tidak lebih dari 10 deep laceration wound di sana. Dia datang bersama-sama sepasukan anggota polis dalam keadaan separuh sedar.

Ini kali pertama saya lihat luka seperti itu. Pucat muka dan berdebar jantung saya.

Hasil maklumat dari pihak polis, dia ditangkap setelah meromp4k dan membvnuh 3 orang penghuni rumah iaitu isteri, anak berusia 3 tahun dan orang gaji.

Tak bernasib baik, belum sempat dia melarikan diri, sang suami pulang ke rumah dan menangkapnya. Akibat amarah, si suami menet4k dan orang kampung mencurah cuka pada luk4nya. Padanlah separuh masak isinya.

Saya lihat betul-betul wajahnya. Sampai sekarang saya masih boleh ingat wajahnya. Orangnya masih muda, wajah putih bersih tidak nampak seakan penjen4yah. Janggut sejemput seperti seorang ustaz layaknya.

Benarlah kata orang, jangan menilai orang dari rupa/luarannya. Pesakit ini rupa-rupanya pena4gih d4dah. Malah sebelum pecah masuk dia sempat mengambil 16 biji pil ekst4si.

Dalam keadaan tidak sedar, dia membvnuh semua yang berada di rumah. Malah anak kecil berusia 3 tahun itu ditemui di dalam bilik air dalam keadaan perut terburai.

Bila masuk ke ward, social history lebih terperinci didapati. Kisah hidup anak muda ini tr4gis. Dia adalah pelajar cemerlang (10A) di dalam SPM. Malah ditawarkan jurusan perubatan. Tetapi dia terkesan dengan perceraian kedua ibu bapanya. Dia tidak dipedulikan, maka dia menentukan hidupnya sendiri. Dia berhenti belajar dan terlibat dengan najis d4dah.

Ketika dia dimasukkan ke hospital tak ada seorang pun ahli keluarganya kelihatan. Malah pihak hospital mengalami masalah mendapatkan maklumat dari ahli keluarganya. Ada no telefon yang diberikan tetapi tidak mengaku mempunyai pertalian denngannya. Malah tiada siapa yang melawatnya di hospital.

Kisah anak muda ini selalu saya ceritakan untuk mengingatkan betapa durjana najis d4dah. Begitulah d4dahmemusnahkan segalanya.

Walaupun pesakit ini bekerja, tetapi ianya tak mampu menanggung desakan ketagihan d4dah. Dalam 2 hari habis duit gaji sebulan untuk membeli d4dah. Habis duit gaji, terpaksa mencuri. Natijahnya terpalit pada insan tak berd0sa.

Sepanjang bertugas di Jabatan Kecemasan dan mengendalikan kes OSCC, 90% (anggaran kasar dan personel) dari kes r0g0l, svmbang m4hram, s0d0my malah d4dah terhasil dari broken family.

Ketika ini lihat dimana anak-anak kita. Dengan siapa mereka berkawan. Jika selama ini kita tak pernah peduli, mulakanlah sekarang.

Periksa diri kita sebagai ibu bapa. Kita adalah acuan mereka. Jika hasil tidak molek, acuannya yang tak kena. Berhentilah menyalahkan orang lain sebaliknya berlapang dada memperbaiki diri kita.

Sikap kita juga mesti diperbaiki. Hentikan sikap menghukum. Sejah4t manapun seorang manusia, Allah membuka ruang untuk hambanya bertaubat. Siapalah kita untuk menentukan syurga neraka seorang manusia. Boleh jadi mereka yang kita cerca lebih mulia dari kita jika mereka bertaubat nasuha.

Pesakit saya itu, tiada siapa berani mendekatinya mungkin kerana perbuatannya dan mungkin kerana terlalu ramai anggota polis menggerumuninya. Saya masih ingat soalan yang ditanya ketika dia sudah sedar dari ‘high’, baru sedar dia membvnuh tiga nyawa.

“Kenapa awak suap makanan pada saya? Saya pembvnuh.”

“Sebab kamu manusia, manusia buat silap. Kalau kamu bertaubat boleh jadi kamu lebih mulia dari saya.”

Ketika itu saya sebak. Mengenangkan dia seorang yang hampir punya masa depan gemilang bakal berakhir di tali gantung kerana d4dah & masalah keluarga.

Sumber : nalurikini.com