Haneesya Hanee Dilucutkan Gelaran – Juri Jemputan Finalis Dewi Remaja 18/19 ‘Pak Nil’ Tampil beri Komen

Pengacara senior, Aznil Haji Nawawi sebentar tadi ada melakukan sesi live di akaun Instagram miliknya.

Sesi live itu antara lain turut memberi komen mengenai isu penarikan gelaran Dewi Remaja 18/19, Haneesya Hanee.

Ketika Pak Nil bersiaran langsung, Pak Nil memberikan pendapatnya mengenai isu ini.

“Manusia mana yang tidak pernah melakukan kesilapan? Siapa yang tak pernah buat silap?

“Bagus untuk kita mengaku kesilapan kita. Hanee telah mengaku kesilapan dia dan kita tak sedar pada masa yang sama kita telah melakukan satu kesilapan iaitu menghukum kesalahan orang lain. Menghukum orang lain juga merupakan satu kesalahan ya,” katanya.

Dalam daripada itu, Pak Nil juga menasihati Haneesya untuk terus bangkit dan memperbaiki kesilapan yang lalu.

“Hanee, Awak masih terlalu muda kesilapan pasti berlaku cuma bagaimana kita bangun dan membetulkan kesilapan lalu adalah langkah seterusnya”

“Allah uji Hanee bukan pengajaran buat awak sorang, buat orang lain jugak belajar dari silap itu”

“Awak membesar tanpa ayah di sisi, mungkin tiada figura ayah utk menegur tetapi pengalaman adalah bapa kepada pengajaran, Learn n Move On” – katanya pula menerusi Instastory

Pak Nil juga menasihat kepada netizen untuk bersikap rasional dan tidak bertindak menghukum kepada Hanee atau sesiapa pun. Untuk rekod, Pak Nil adalah salah seorang juri jemputan untuk Finalis Dewi Remaja 2018/2019. Foto : Instagram Pak Nil

Haneesya Hanee mengaku salah, gelaran juara Dewi Remaja dilucutkan

MALANG nasib juara Dewi Remaja 2018/2019 iaitu Haneesya Hanee apabila penyebaran video pesta arak melibatkannya menjadi punca kemenangan dia dalam pertandingan dilucutkan.

Penarikan gelaran itu diumumkan oleh Pengarang Majalah Remaja iaitu Faiz Aimman selepas pihaknya berasa kesal dengan insiden tersebut apabila perserta terbabit melanggar syarat penyertaan dan kontrak pertandingan itu.

Dalam sidang media itu Hanee atau nama sebenarnya Sharifah Haneesya Sayed Sahlan, 18, turut berharap semua pihak berhenti menyalahkan ibunya kerana apa yang terjadi merupakan kesalahan dia sendiri.

“Pertama kali saya nak minta maaf sangat-sangat. Ia sesuatu kesilapan yang tidak sepatutnya berlaku. Saya mengaku itu salah dan perbuatan saya.

“Saya tak tahu kenapa dan tidak menjangka akan jadi macam ini. Saya sendiri terima keputusan pihak penganjur menarik balik gelaran tersebut.

“Saya minta maaf sebab dah rosakkan nama Dewi Remaja dan saya minta orang berhenti bercakap ini salah mak saya yang tak reti menjaga saya.

“Ni semua atas perbuatan saya. Pilihan saya. Mak saya tiada kaitan. Kalau boleh, biarkan mak saya sendirian, semua salah saya, keputusan saya,” katanya sambil menitiskan air mata dalam video secara yang disiarkan menerusi Facebook majalah berkenaan.

Selain Hanee, sidang media tersebut turut dihadiri wakil pihak penganjur, NU Ideaktiv Sdn Bhd yang memiliki jenama berkenaan dan pemenang tempat kedua pertandingan itu, Tia Sarah.

Dalam pada itu, pihak penganjur memberitahu walaupun gelaran tersebut telah ditarik namun tiada peserta lain yang akan diangkat menjadi juara sebaliknya pemenang lain akan kekal pada kedudukan masing-masing.

“Kami mengambil keputusan untuk menarik semula gelaran Juara Dewi Remaja 2018/2019 yang disandang oleh Hanee.

Namun, tiada sesiapa yang akan mengantikan atau mengambil gelaran tersebut.

“Keputusan itu dibuat kerana kami ingin menjaga kredibiliti jenama kami dan mengekalkan tiada pemenang untuk edisi kali ini.

“Manakala, pemenang-pemenang seperti tempat kedua, ketiga dan lain-lain masih kekal yang sama. Mereka akan mewakili Dewi Remaja untuk sebarang aktiviti,” kata Faiz.

Isu berkenaan telah menjadi perdebatan hangat netizen termasuklah mempertikaikan kredebiliti juara pertandingan itu selepas tersebarnya video pada Isnin lalu memperlihatkan Hanee bersama rakan-rakannya berpesta sambil minum arak.

Perbuatan itu dilakukan kira-kira sebulan sebelum pertandingan berkenaan diadakan.

Episod akhir pencarian Dewi Remaja 2018/2019 telah berlansung di Visual Three Studio, Sri Kembangan pada Ahad lalu menyaksikan Hanee dinobatkan sebagai Juara.

Manakala gelaran naib juara pula disandang oleh Tia Sarah dan tempat ketiga dimenangi oleh Sherin Amiri.

Tempat keempat disandang oleh Anna Jobling, peserta bernama Affie Rania pula mendapat tempat kelima. Selain itu, gelaran Dewi Favorite yang dipilih peminat menerusi laman web majalah Remaja disandang oleh Arena Iman.

Peserta dari Kelantan, Aween Ismail yang terpaksa menarik diri kerana masalah kesihatan berjaya menyandang gelaran Dewi Inspirasi.

Dalam sidang media berkenaan, Hanee turut menyerahkan kembali mahkota, trofi dan selempang yang diterimanya Ahad lalu kepada pihak penganjur.

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber: Memorikini